poszukiwanie-najsmaczniejszej-potrawy-swiata

Świat od kuchni – w poszukiwaniu najsmaczniejszej potrawy

Podróżowanie po świecie to nie tylko podziwianie pięknych krajobrazów i poznawanie różnych kultur. To również smakowanie lokalnych potraw i odkrywanie nowinek kulinarnych typowych dla odwiedzanego regionu. W tym tekście przeczytasz o kilku najciekawszych kuchniach świata i kto wie, może już niedługo sam będziesz mógł ich skosztować.

Tajlandzkie przysmaki

pad-thaiNa pierwszy ogień idzie kuchnia tajska, niezbyt znana w naszym kraju. Światowi smakosze cenią ją za dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami oraz za wynikające z tego niesamowite połączenia, np. słodko-pikantne. Próbując kuchni tajskiej trzeba koniecznie zjeść ostrą i wyrazistą zupę tom yum oraz charakterystyczne pad thai, które łączy tak różne smaki, że pewnie nigdy już nie trafisz na nic podobnego. Jeśli po spróbowaniu tych dań będziesz miał ochotę na mocniejsze wrażenia, na ulicach Tajlandii możesz skosztować szeregu bardzo egzotycznych przekąsek: szarańczy, mrówek i koników polnych.

Intrygujące smaki Japonii

sushiObok kuchni japońskiej również trudno przejść obojętnie, mimo że wielu z nas próbowało już jej tradycyjnych potraw takich jak sushi czy onigiri. Do Japonii warto pojechać, by zobaczyć, jak dania regionalne są przyrządzane, bowiem gotowanie w Kraju Kwitnącej Wiśni można ten proces nazwać prawdziwą sztuką. Przygotowywanie i spożywanie posiłków urasta tam do rangi rytuału, a charakterystyczne smaki tej kuchni wynikają w dużej mierze z filozofii życia Japończyków. Słowem – obok wszelkich innych atrakcji, które przyciągają do Japonii turystów z całego świata, zdecydowanie trzeba wymienić pasjonującą kulturę jedzenia, którą koniecznie musisz poznać!

Skarby Laosu

Pozostając w klimacie kuchni orientalnej, przechodzimy do potraw laotańskich. O tym państwie w kontekście kulinarnym niewiele się mówi, a znalezienie w Polsce knajpki z daniami pochodzącymi z tej części świata graniczy z cudem. Wizyta w Laosie jest więc okazją do odkrycia zupełnie nowych smaków, głównie bardzo pikantnych, a niekiedy również nieco kwaskowatych. Każdy turysta, nawet ten, dla którego kuchnia azjatycka nie jest żadną nowością, zdziwi się widząc w ofercie tamtejszych restauracji kapuśniaczek, ale oczy zrobią mu się jeszcze większe, gdy zobaczy w menu zupę z młodych pędów bambusa albo mrówczych jaj.

Nieodkryta kuchnia Estonii

czarny-pudding-estoniaJeśli jednak w poszukiwaniu nowych doznań kulinarnych nie chcesz lecieć na drugi koniec świata, możesz wybrać się do niedalekiej Estonii, która również oferuje ciekawskim smakoszom niebanalne połączenia smakowe. W tym najbardziej odległym od nas kraju nadbałtyckim niewiele jest wprawdzie tradycyjnych dań, ale to co Estończycy proponują turystom jest nie tylko intrygujące, ale i bardzo smaczne. W ich kraju można skosztować tzw. korpu, czyli sernika z kminkiem i solą lub czarnego puddingu. Inną ciekawą potrawą typową dla kuchni estońskiej jest zupa z łosia, której w Polsce raczej nigdzie się nie spotka.

Włoska rozkosz kulinarna

W spisie państw, do których warto pojechać w poszukiwaniu regionalnych przysmaków nie może oczywiście zabraknąć Italii! Mówi się, że w tej słonecznej krainie wszystko jest pyszne i trzeba temu stwierdzeniu przyznać rację. Nieważne, że makaron, pizzę i lody możemy zjeść wszędzie – lokalna kuchnia Włochów i tak zwala z nóg.

Każdy region ma swoje danie popisowe, więc w poszukiwaniu prawdziwych tradycyjnych smaków trzeba zjechać cały kraj. Ale czy dla prawdziwego smakosza jest to jakiś problem?