wakacje-na-wyspach-zielonego-przyladka

Egzotyczne wakacje na Wyspach Zielonego Przylądka

Wyspy Zielonego Przylądka zwane także Cabo Verde to republika na Oceanie Atlantyckim należąca do Afryki. Znakiem rozpoznawalnym wysp są żółwie – setki z nich można spotkać podczas odkrywania podwodnej flory i fauny w Atlantyku. Na tle innych archipelagów, Cabo Verde wyróżnia przede wszystkim uprawą roślin, rybołówstwem czy hodowlą zwierząt, co stanowi sporą część ich codzienności oraz sposobu na życie. Zobacz, co nietypowego kryją w sobie Wyspy Zielonego Przylądka.

Co warto zobaczyć na Cabo Verde?

wyspy-zielonego-przyladkaWybierając się na Wyspy Zielonego Przylądka trzeba mieć świadomości o ilości atrakcji, jakie można zwiedzić lub zobaczyć, ponieważ znajdują się na innych wyspach. Pierwsze miejsce, do jakiego można się udać jest miasto Mindelo, które charakteryzuje się postkolonialnym klimatem. Zwiedzając miejscowość warto odwiedzić małe kawiarenki z pyszną i naturalną kawą, targi owocowe przepełnione kolorowymi produktami prosto z okolicznych upraw, targi rybne – miejsce z świeżo złowionymi zdobyczami oraz port, w którym bardzo często można zaobserwować, jak tamtejsza społeczność oprawia ryby. Warto również udać się na bezludną wyspę St. Lucia, na której mieści się rezerwat przyrody z symbolem wysp, czyli z żółwiami. Park został stworzony na potrzeby ochronne ze względu na składanie jaj na plażach przez samice żółwi. Ostatnim z ciekawszych punktów wycieczki po archipelagu jest wyspa Sal, która jest najczęściej odwiedzanym miejscem przez turystów. Charakteryzuje się ona pięknymi, piaszczystymi plażami, a słońce panuje tam przez 350 dni w roku. Na Sal znajduje się 6 mniejszych miasteczek, m.in. Santa Maria, która jest głównym ośrodkiem turystycznym w kraju. Wyspa co roku przyciąga coraz więcej turystów nie tylko ze względu na lokalną kuchnię, ale także po aspektem rozrywki jakim są sporty wodne.

Kuchnia afrykańska

wyspy-zielonego-przyladkaKuchnia na archipelagu Wysp Zielonego Przylądka to połączenie dwóch kultur – portugalskiej i afrykańskiej, w której skład przeważnie wchodzą ryby i owoce. Niektórzy porównują lokalną kuchnię do ubogości kraju. Najpopularniejszą potrawą na Cabo Verde – jest to tradycyjna Catchupa, czyli danie narodowe, które można znaleźć w większości restauracji. Jest to swoisty rodzaj ragoutu z kukurydzy, fasoli, ryby lub mięsa oraz innych składników takich jak ziemniaki, kiełbasa, kapusta czy cebula. Istnieją dwa rodzaje tej potrawy – biedna i uboga, co jest to zależne od zamożności domu, w jakim danie jest podawane. Kolejną rozpoznawalną potrawą na Wyspach Zielonego Przylądka jest Caldo de Peixe, czyli zupa z ryb, porównywalna do polskiego rosołu. Aby ją przygotować potrzeba ziemniaków, manioku, zielonych bananów, kawałka dyni oraz pomidora. Poza licznymi rybnymi zupami i gulaszem lokalna kuchnia oferuje również Percebes zwane też morskimi paluszkami. Aby dobrać się do wnętrza należy odłamać koniec i obrać skórę, konsystencja jest bardzo zbliżona do kalmara.

Ciekawostki i porady

Wybierając się na Wyspy Zielonego Przylądka kluczową kwestią staje się dostanie do archipelagu. Jednak w dzisiejszych czasach nie jest to większy problem – wystarczy kilkugodzinny lot samolotem, który jest możliwy z kilku miejsc na świecie m.in. Polski, Frankfurtu, Paryża, Monachium, Amsterdamu aczkolwiek najkorzystniejszymi z nich cenowo jest Lizbona oraz Amsterdam. Planując egzotyczna wycieczkę trzeba liczyć się także z warunkami atmosferycznymi panującymi na wyspach. Sezon turystyczny na Cabo Verde trwa od listopada do marca, ponieważ temperatury jeszcze nie są najwyższymi w ciągu roku – jest to gwarancja wypoczynku przy dobrej pogodzie i ciepłym morzu. Ciekawą kwestią, dotyczącą Wysp Zielonego Przylądka jest język, w jakim można się porozumieć z pozostałą częścią społeczeństwa – oficjalnym dialektem jest portugalski, jednak tubylcy posługują się lokalną mieszanką kilku żargonów zachodnich oraz afrykańskich.

Wyspy Zielonego Przylądka kryją w sobie wiele tajemnic gotowych do odkrycia. W trakcie tych egzotycznych wakacji zobaczysz zupełnie inną codzienność, która na długo zapadnie w Twojej pamięci przy okazji tworząc piękne wspomnienia. Oprócz zapoznania się z nową kulturą i stylem życia istnieje możliwość poznania nowych, wcześniej nieznanych smaków, które z łatwością poszerzą Twoje horyzonty kulinarne.